BUCATE MAGICE IN AER LIBER

sau

CUM A FOST IN MINI-TABARA DE LA VALENII DE MUNTE

 Duminica seara ne-am intors din mini-tabara pe care am organizat-o impreuna cu prietenul meu, psihologul Mihai Stancu, la Valenii de Munte din judetul Prahova, un orasel cu 12500 de locuitori si care se afla la 98 de km de Bucuresti si 89 de km fata de Brasov intr-o zona de deal. Aflandu-se intr-o tabara de la marginea Valenilor, Nicolae Labis ii scria intr-o scrisoare trimisa in 1951 iubitei sale: “Valenii sunt de fapt de deal si nu de munte”. Valenii de Munte a fost si resedinta lui Nicolae Iorga, aici gasindu-se in prezent Casa Memoriala transformata astazi in muzeu.. De la Bucuresti la Valeni se poate ajunge mergand pe autostrada A3 iar apoi inscriindu-te pe DN1A.

 Locul de desfasurare al mini-taberei a fost un teren privat pe care se afla o cabanuta inconjurata doar de gradini si livezi de pomi fructiferi, unde seara mai ales, nu auzi decat cantecul greierilor si undeva departe, latratul unui catel. O parte dintre noi am dormit chiar acolo in cabanuta sau in cort, in curte. Cativa prieteni au dormit in oras la hotel dar am avut grija sa fie departe de grup doar noaptea pentru odihna. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Motivul pentru care ne-am intalnit a fost, in primul rand, bucuria de a petrece doua zile in aer liber alaturi de prieteni dragi, iar in al doilea rand pentru a discuta despre COMBINAREA CORECTA A ALIMENTELOR (prezentare sustinuta de mine, Cristina Badina) si INFLUENTA STRESULUI ASUPRA DIGESTIEI (prezentare sustinuta de Mihai Stancu).  Spun prieteni dragi pentru ca desi la inceputul minitaberei nu toti participantii se cunosteau intre ei, dupa doua zile petrecute impreuna am plecat urandu-ne “La revedere!” si nu ” Ramas bun!”.  Ne-am imprietenit cu totii si ne-am propus sa revenim in curand si sa mai alegem teme pe care sa le dezbatem la Valeni.

 Am ales sa facem acest lucru departe de agitatia Bucurestiului, orasul in care locuim, pentru a combina informatia cu practica intr-un loc placut, in aer liber. Am pregatit impreuna BUCATE MAGICE, am invatat lucruri noi, ne-am plimbat  si am facut miscare in aer curat. Si pentru faptul ca bucatele sunt magice daca ajutam digestia si prin oxigenarea corpului, am avut parte si de un antrenament pentru inviorarea de dimineata condus de Cristi Badina, sotul meu, care ne-a invatat si cateva tehnici de respiratie. Tot in acest spirit, al incarcarii cu energie, am avut si un invitat surpriza, pe Mihaela Valeria Vasilache. Ea ne-a vorbit despre Qigong si apoi am exersat impreuna. In afara Valenilor, am vizitat Salina Unirea coborand in mina de sare de la Slanic – Prahova, orasel aflat la 19 km distanta fata de Valeni. A fost un program destul de incarcat pentru doar doua zile, dar ne-am intors acasa multumiti ca vremea a tinut cu noi si ca am facut tot ceea ce ne-am propus.

 Deviza taberei: “Nimic si nimeni NU trebuie sa … !” ne-a ajutat sa comunicam mai bine intre noi si sa stabilim din start o atmosfera relaxata de prietenie si buna colaborare in tot ceea ce am facut impreuna.

 Am scris mai sus, pe scurt, despre ceea ce s-a intamplat in mini-tabara. Daca doresti sa afli si cum s-au intamplat toate acestea in numai doua zile, e adevarat, destul de pline, te invit sa citesti in continuare despre: Ce, cum si cand?

 Sambata dimineata am ajuns cu totii la Valeni si dupa un scurt tur de recunoastere a locului in care urma sa petrecem urmatoarele doua zile, am plecat la piata orasului pentru a cumpara produse proaspete, direct de la producatorii din zona. Piata este de fapt un fel de targ marisor care include si o hala de branza si peste si o alta, de legume si fructe.

 Am completat apoi si cu cateva articole de la Lidl si ne-am intors acasa cu “prada”. Am pregatit cu totii masa de pranz, fiecare contribuind cu ceea ce dorea sa faca in acest sens. Pentru ca era deja tarziu si nu mancasem decat cate o nectarina inainte de a face cumparaturile, am pregatit o gustare care a tinut loc, pana la urma,  de masa de pranz. O salata bogata si trei feluri de branza, pe gustate, de la oierii din piata. Cu burtica rezolvata deja vedeam lucrurile din alta perspectivOLYMPUS DIGITAL CAMERAa asa ca ne-am facut planul de bataie pentru urmatoarea masa: stiuca la gratar cu ardei copti si legume crude. Grea viOLYMPUS DIGITAL CAMERAata! A urmat o cafea sau ceai, care cum a poftit, ca sa ne energizam putin si apoi ne-am pus iar pe treaba. Pe langa ceea ce deja planuisem, pentru ca ne potolisem foamea, am mai pus la foc si niste vinete pentru salata de la micul dejun de a doua zi. Putin dupa masa, deja se apropia seara, ne-am apucat sa pregatim locul in care urma sa sustinem prezentarile. Lemnele erau deja stranse, asa ca am facut o vatra faina din pietre  si am asezat scaunele de jur imprejurul ei. Nu am mai asteptat sa se lase intunericul pentru ca urmau cele trei prezentari si stiam ca vor dura 3-4 ore in total.

  Seria de prezentari a fost inceputa de Mihai. El ne-a vorbit despre Influenta Stresului Asupra Digestiei. A fost interesant sa descoperim impreuna legatura dintre stresul cotidian si reactiile automate ale organismului. OLYMPUS DIGITAL CAMERAApoi am aflat si cateva solutii pentru combaterea efectelor stresului: schimbarea modului de viata, meditatia si tipuri de relaxare, psihoterapia si consilierea, terapii complementare, spiritualitate, nutritie corecta si sanatoasa – o abordare holistica. Mai multe informatii despre relatia dintre trup, minte si suflet  gasiti  pe site-ul psihologului Mihai Stancu, www.BunastareHolistica.ro, loc menit sa devina pentru fiecare dintre vizitatorii si abonatii sai o oaza de cunoastere, sprijin si incurajare.

 “Corpul si mintea sunt interconectate si interdependente. Corpul exprima gandurile mintii. Daca veti gandi mereu negativ, veti avea un corp bolnav. Daca mintea va e senina, fericirea se va reflecta pe chipul si in corpul vostru. Toata lumea va stii ca in interiorul vostru se petrece un lucru minunat.”  spunea Swami Satchidananda, unul dintre parintii teoriei ce refera la combinarea corecta a alimentelor, in lucrarea sa “Dincolo de cuvinte” publicata in 1977.

 Deci dupa ce ne-am lamurit cum sa combatem stresul si efectele lui negative, ne-am mutat atentia asupra corpului nostru, mai precis asupra relatiei noastre cu mancarea. Aceasta se reflecta in viOLYMPUS DIGITAL CAMERAetile noastre din toate punctele de vedere: cum aratam, cum ne simtim in fiecare zi, cat de sanatosi suntem, cat de confortabil ne simtim in relatiile cu ceilalti oameni, cu activitatile pe care le facem zi de zi, si nu in ultimul rand cat de multumiti suntem de propria noastra existenta. Aici a venit randul meu sa sustin prezentarea despre Combinarea Corecta a Alimentelor. Prezentarea mea a avut ca baza continutul celor doua articole postate anterior aici si aici, plus multe alte informatii si exemple, sper eu, de folos tuturor celor interesati de o alimentatie sanatoasa.

 Pentru ca una dintre tehnicile de imbunatatire a digestiei este cresterea cantitatii de oxigen care intra in plamani, am anuntat faptul ca duminica dimineata vom lua parte la un antrenament de inviorare si incalzire musculara dirijat de Cristi Badina care este pasionat si practicant de arte martiale. In filosofia orientala si in medicina chineza se spune ca, asa cum focul se inteteste datorita vantului, la fel si oxigenul sporeste “puterea focului” din stomac. Puterea din spatele sistemului nostru digestiv este “focul”. Stomacul este vatra organismului nostru. OLYMPUS DIGITAL CAMERAMancarea este lemnul, digestia este combustia, iar energia eliberata este cea care ne tine sanatosi si in viata. De aceea, tot ceea ce puteti face pentru a va spori “puterea focului” va ajuta la digestie. In timp ce povesteam acest lucru deja se lasase seara si focul de tabara ardea cu spor in vatra sa. O atmosfera magica!

 Si pentru ca tot am vorbit despre bunastare holistica, dar si despre faptul ca mancand preluam energia alimentelor, lucru foarte valoros daca ne gandim la fructe si legume crude, dar mai ales la seminte, nOLYMPUS DIGITAL CAMERAe-am dorit sa invatam sa ne folosim si de energia vitala universala ascultand-o pe Valeria vorbind despre Qigong, Avand originea in China, cu o vechime de peste 7000 de ani, Qigong-ul este considerat arta cultivarii vietii. Qigong-ul poate fi definit ca un ansamblu de practici ce au ca scop intarirea organismului, cresterea vitalitatii, obtinerea unei stari optime de sanatate, atingerea longevitatii si dezvoltarea capacitatilor latente ale fiintei umane.

 A fost foarte interesant sa aflam beneficiile pe care ea si alti membrii ai familiei ei le-au obtinut practicand Qigong. Au urmat si exercitiile de punere in practica a ceea ce ne explicase Valeria. A fost foarte antrenanta prezentarea ei si fiecare am ramas atasati de cel putin cateva din miscarile respective, cu gandul sa le practicam si singuri, acasa. Eram un grup de oameni frumosi la suflet, in jurul focului mocnind in vatra, in puterea noptii, conectati cu Cerul si cu Pamantul, incarcandu-se cu Energia Universului. Curata binecuvantare!

 Pe jarul ramas de la focul de tabara am incropit o masa de seara (mai bine zis noapte) cu porumb coptOLYMPUS DIGITAL CAMERA si alte cele mai putin sanatoase la ora aceea, dar deh, eram in “ziua de rasfat”. Am spus ceva de carnaciori alaturi de porumbul copt? Nu, nu am spus! Dar adevarul este intotdeauna undeva la mijloc! Intre doua bucati de coaja crocanta de paine de secara, o bucatica de carnacior facut pe jar, cine n-ar pofti la asa ceva? Regulile de combinare corecta a alimentelor puteau sa mai astepte pana a doua zi. Si oricum, este bine sa le aplicam pas cu pas, treptat, deci nu pe toate deodata.

 Imediat dupa douasprezece noaptea a venit ploaia atentionandu-ne parca: Hei, voi! La culcare pentru ca altfel maine nu va veti trezi la timp ca sa faceti tot ce v-ati propus! Zis si facut! Care in cabanuta, care la hotel sau in cort, cu totii am raspuns la apel si ne-am culcat.

 A doua zi am inceput-o cu antrenamentul despre care va spuneam mai sus: incalzirea articulatiilor si tehnici de respiratie pentru oxigenarea corpului. OLYMPUS DIGITAL CAMERACu mic, cu mare ne-am straduit sa lucram cat am putut noi de corect.OLYMPUS DIGITAL CAMERA Si cel care a cedat primul a trecut la prepararea ceaiului si a cafelei mult asteptate. Stiti cum spun copiii: cine zice ala este! Deci cine a trecut la bucataria de vara: chiar eu.

 Pentru pregatirea micului dejun iarasi am trecut cu totii la treaba.OLYMPUS DIGITAL CAMERA PaineaOLYMPUS DIGITAL CAMERA prajita pe jarul inca fumegand de la focul in jOLYMPUS DIGITAL CAMERAurul caruia povestisem cu o seara inainte, a facut deliciul mesei.

A urmat vizita la Mina de Sare Unirea de la Slanic – Prahova, la jumatate de ora de mers cu masina pornind de la cabanuta. A fost foarte interesant sa petrecem doua ore la 12 grade Celsius in conditiile in care afara erau vre-o 26. Am vizitat mina, am facut aerosoli si ne-am plimbat cu masinutele pe pista special amenajata, la 208 metri sub pamant.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 La intoarcere, dupa ce am desfacut doi pepeni marisori (ca deh, acum invatasem faptul ca pepenele se mananca pe burtica goala separat de alte alimente), am dat fuga la frigider, am aprins gratarul si ne-am preparat mancare sanatoasa: frigarui cu multe legume si ici si colo cate o bucata de carne.OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Am mai pus pe gratar dovlecei si ciupercute.OLYMPUS DIGITAL CAMERA O salata mare, atat de mare incat nu incapea decat in lighean, a fost vedeta pranzului. Nici nu avea cum altfel, pentru ca era facuta din multe legume, ulei de masline si condimentata cu frunzulite de patrunjel si busuioc proaspat (crescut cu grija la mine in balcon). OLYMPUS DIGITAL CAMERACat timp am pregatit noi masa, OLYMPUS DIGITAL CAMERAMihai, care este si maestru Reiki, a sustinut cateva sedinte celor care au dorit sa beneficieze de tehnica de vindecare ce se transmite prin mainile practicantului.

  Deja se facuse cam tarziu, si dupa ce ne-am strans bagajele, am mai stat in jurul mesei doar ca sa impartasim impresii si sa ne facem planuri pentru urmatorul eveniment. Ideile au inceput sa curga si nici nu ne-am dat seama cand s-a facut ora opt seara. Am incarcat bagajele in masini, ne-am luat la revedere de la cabanuta si intr-o jumatate de ora eram deja pe drum, catre casa. Se intunecase, dar am sofat cu grija si pe la 22:30 era fiecare la el acasa.

 Ne-am simtit minunat! Ne-am incarcat bateriile intr-o companie placuta, am aflat cu totii lucruri noi pe care vom incerca sa le aplicam pas cu pas, de acum inainte. Pe acest drum al hranei sanatoase si al tehnicilor de imbunatatire a digestiei, te invit sa pasesti alaturi de mine, in tot ceea ce voi face si iti voi transmite si tie in continuare pe site-ul meu: www.bucatemagice.ro. Daca doresti sa te abonezi iti voi trimite din cand in cand newslettere pentru a te tine la curent cu ceea ce postez.

 Cam asa am petrecut noi weekend-ul. OLYMPUS DIGITAL CAMERATie ti-ar fi placut sa fii alaturi de noi in mini-tabara? Astept sa aflu parerea ta si as dori sa stiu daca vrei sa ne insotesti la urmatorul eveniment. Ar fi interesant si sa imi spui ce alte teme ti-ai dori sa mai dezbatem data viitoare.

 PS: Impreuna cu Mihai si Valeria am hotarat sa dedicam acest articol prietenilor si mentorilor nostri Daniel Zarnescu si Gratian Sonu care ne-au inspirat si fara de care nu ne-am fi cunoscut si nu ar fi existat acest eveniment.